HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 pendrive bootable

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
nurhafizah



Posts : 23
Join date : 28/11/2009

PostSubject: pendrive bootable   29th November 2009, 11:27 am

salam

boleh tak tunjuk step by step bagaimana nak buat pendrive bootable? biasayer mesti guna cd window utk bootable kan? kira cara utk format ebok sm je dgn format pc cm yg lain ebook pakai pendrve? n boleh tak letak sekali software buku teks dlm forum ni?

trm ksh
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: pendrive bootable   9th December 2009, 7:39 pm

'biasanyer mesti gune cd windw tuk bootable'??
-- tak..sbb cd window tu mmg dah bootable pn.. pendrve bkn bootable, unless we make it as bootable..
-- cd windw = original source , pendrve bootable = backup file

'kira cara utk format ebok sm je dgn format pc cm yg lain ebook pakai pendrve'?
-- sekali bc soklan nie rase cam pening gak nak jwb..hehe..Razz
-- ye, 'kalau' ebook ade cdrom (sama ngan pc).. coz we pakai cd rom leh terus pakai
win xp tuk format atau cd bootable/recovery
-- tidak, oleh sbb ebook takde cdrom, thats y kite perlu bootable usb (pendrve,ex
hdsk)
-- kalau nurhafizah nak jdkn pndrve as 'recovery' utk pc bleh la wak bootable pakai
pndrive..tak semestinye ebook saje..tp mestilah pc yg latest2 la, kalau pc old
skoll takut tak support bios (kene update bios) n usb support 2.0

utk jdkan bootable byk software.. slalunyer sy just clone saje pakai 'Acronis true image' (sbb dah de bootable so clone je lah..tak pyh peningĀ²)
byk lg sofware selain 'norton (ghost)', 'MakeBootable','HP bootable flash utility' dll..

-- kalau tersilap or slh hrp forumer btlkn ambe pn bijok jek tuh.. Very Happy Very Happy:D


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: pendrive bootable   9th December 2009, 8:52 pm

juz nk kongsi ilmu..setau rai la bootable pndrive ni ade 2 fgsi

fgsi 1 bootable pndrive ni lh wat sbgi boot utk frmt selain gune cd
utk wat bootable pndrive tu lh ajer gune software ACRONIS TRUE IMAGE utk clone kan image utk frmat tu cm locoroco bgtau tp kne ade la source die utk clone kan step2 tu cm locoroco ajr kt lam acronis true image tu wat clone image n then cari source image tu klo lam cd/pndrive/xtenel yg nk d clonekan pstu cari pndrive kite yg nk wat bootable tu (erk btul x locoroco klo salah sila btulkan)
ni software utk clone image nk wat bootable usb
http://download.cnet.com/Acronis-True-Image-Home/3000-2242_4-10168093.html (yg ni xtau full ke trial) or awk tgk kt bhgan thread download software tu ade sy post software utk create bootable usb amik acronis true image home ( yg ni full sbb ade patch)

fgsi 2 bootable pndrive ni kite lh wat pndrive sbgi hdisk klo hd lam pc or lappy kite rosak cm sy skrg ni gune pndrive sbgi hd utk lappy sy..utk buat pndrive bootable tu utk wind sy xbrape pasti klo ubuntu linux sy tau la sbb dh tersedia sftware die dlm tu

*kalo sy silap tlg perbetulkan xtau jugk ni wat2 bijok cm locoroco hehehe sunny
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: pendrive bootable   10th December 2009, 1:03 am

sori2 petani moden..tersilap del post td.. Crying or Very sad


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
modenas-kriss



Posts : 110
Join date : 01/12/2009

PostSubject: Re: pendrive bootable   10th December 2009, 8:32 am

LocoRoco wrote:
sori2 petani moden..tersilap del post td.. Crying or Very sad


lor... mg delete ker ...aku ingat aku dop send hok aku taip tu.. ptt lah cr adop...ish2...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: pendrive bootable   10th December 2009, 3:50 pm

Laughing Laughing


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
Sponsored content




PostSubject: Re: pendrive bootable   Today at 4:49 pm

Back to top Go down
 
pendrive bootable
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Kaunter Pertanyaan-
Jump to: