HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 1:10 pm

Salam to all EIO Dungun..
Kat sini sy ringkaskan sekadar yang saya dimaklum & faham berkenaan kontrak GITN sebagaimana surat2 yg telah diedarkan di sekolah2 berkaitan kontrak talian Schoolnet yang telah tamat serta sedikit penjelasan.

~ secara ringkat, talian boleh di kategorikan kepada 3 iaitu :
* Talian schoolnet oleh GITN
* Talian dari ISP lain (selain Schoolnet/GITN)
* Talian schoolnet menggunakan 'ADSL Bouding'


~ So, kat sini kite pecahkan kpd dua iaitu :

Sekolah yang menggunakan 'Talian schoolnet oleh GITN'
- Sekolah yang menggunakan ADSL Single Line ( bkn ADSL Bounding) dimana talian tidak lebih dari 4MB, support just 1mb or 2mb..
- Jika sekolah menyambung kontrak dengan pihak GITN, tetap mendapat peruntukan sebanyak RM600 untuk kos bayaran, tetapi tidak boleh lebih daripada jumlah peruntukan.
- Terpulang kpd pihak sekolah samada ingin menyambung kontrak untuk terus dgn talian schoolnet atau menamatkan perkhidmatan mereka dan menggunakan talian dari ISP yang lain.

Sekolah yang menggunakan talian lain selain schoolnet (other ISP provider)
- Sekolah yang menggunakan ADSL Single Line ( bkn ADSL Bounding) dimana talian tidak lebih dari 4MB, support just 1mb or 2mb..
- Jika sekolah menamatkan kontrak dengan pihak GITN dan bersetuju untuk mengikat kontrak dgn ISP yang lain, tetap mendapat peruntukan sebanyak RM600 untuk kos bayaran, juga tidak boleh lebih daripada jumlah peruntukan.
- Terpulang kpd pihak sekolah samada ingin menyambung kontrak untuk terus dgn talian schoolnet atau menamatkan perkhidmatan mereka dan menggunakan talian dari ISP yang lain.


~ Bagi 'Sekolah jenis PTJ' (Sekolah Pusat Tanggungjawab), pihak JPNT@ PPD yang akan memberi peruntukan ke sekolah (atau meluluskan waran bayaran melalui claim sekolah) dan sekolah akan menjelaskan sendiri bayaran.

~ Bagi 'Sekolah Bukan jenis PTJ' (Sekolah Pusat Tanggungjawab), PPD akan menjelaskan bayaran directly tanpa perlu sekolah menguruskan bayaran.

~ Manakala 'Sekolah yang menggunakan ADSL Bounding' (high speed / up to 4mb internet conn) tetap dengan schoolnet kerana peruntukan/bayaran direct melalui MOE (bkn BTPN negeri).
cth : SMK Tg Intan Zaharah, SM Sains, SM Teknik ( bagi daerah Dungun)


Mohon betulkan jika tersilap. Sebarang soalan boleh direct ke BTPN untuk lebih details.
Hv a great day Very Happy


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
Jengcoil



Posts : 110
Join date : 30/11/2009
Age : 32
Location : uRanus

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 2:47 pm

kalu nk tukar isp.. nk buat ganer cik amer wess
Back to top Go down
View user profile
Brad Bu



Posts : 329
Join date : 14/06/2010
Age : 31
Location : Dungeon

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 3:08 pm

mmg boley tukar betul2 ke ni mir?lau gitu aku nk try bincang ngn guru ict nak tukar isp lain plak...
Back to top Go down
View user profile
Jengcoil



Posts : 110
Join date : 30/11/2009
Age : 32
Location : uRanus

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 3:09 pm

hok mane se molek Bubu?
Back to top Go down
View user profile
Brad Bu



Posts : 329
Join date : 14/06/2010
Age : 31
Location : Dungeon

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 3:13 pm

aku pun x sure..tapi lau talian school net x yah ar..slow sgt...
Back to top Go down
View user profile
Jengcoil



Posts : 110
Join date : 30/11/2009
Age : 32
Location : uRanus

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 3:16 pm

skg ni.. nk tau care2 kalu nk tukar.. dan pakej2. dan kos. dan pihak yg tukang bayar. harap cik amer bleh xplen sket.
Back to top Go down
View user profile
du-one



Posts : 13
Join date : 22/12/2009
Age : 30
Location : DuNGuN

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 3:49 pm

nok tnye berkenaan kos tu... doh kalu skoloh hok nok brenti sbb ade doh streamyx kn ork... bleh dop budget hok rm600 tue... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 4:22 pm

Jengcoil wrote:
kalu nk tukar isp.. nk buat ganer cik amer wess

oo..sign up..ngn stimix laa kot.. yg pasti bkn broadband aa..hahaa..jap nati aku explain more details k.. Razz


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
Jengcoil



Posts : 110
Join date : 30/11/2009
Age : 32
Location : uRanus

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 4:35 pm

okay... kami tunggu info dari cik amer.. afro
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 4:42 pm

du-one wrote:
nok tnye berkenaan kos tu... doh kalu skoloh hok nok brenti sbb ade doh streamyx kn ork... bleh dop budget hok rm600 tue... Rolling Eyes
yup..bgs gak soklan nie...klau sek tu dah pakai stimix..then kuar la statement yg peruntukan RM600 nie (in case klu sek tak nak pakai skulnet), adakah RM600 nie leh still cover byran utk stimix yg mmg sek tu pakai sblm nie???
yg nie dah try tanyer ngan BTPN tp dorg tak sure psl nie..then dorg soh confirm ngn unit ict jpnt.. tp rs2 la.. mgkn bleh...klu tak..jd tak adil la kan?? mgkn bleh tp kene convert ke bil baru laa kot (pakej), utk mudahkn payment nanti
(PPD direct byr without tru sek) ..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   11th January 2011, 7:53 pm

hurm br td ambe srh tech bncg ngn gb n tibe2 ade la sorg ni celoh wak pandai2 kate nk kekalkan skolnet gok katenye sbb tkt klo tuko mnde lain tkt sek kne wak tubik duit sdri kupik las pdhal xtau betapa seksanye gune skolnet hampes btul ~
ermmm gane xtau neh any suggestion???


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
poyoronos



Posts : 11
Join date : 10/11/2010
Age : 32
Location : zuhrah

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   12th January 2011, 12:08 am

mcm sekolah aku dah testing guna network gear telco mmg xleh ni..sambung internet streamyx ke sekolah sama dgn schoolnet VSAT..jadi boleh ke kalu kita kekalkan schoolnet just cuma suh diorg upgrade IOS router ke bandwith tinggi..skrg ni aku speedtest cuma talian berkelajuan 256mbps..mgkin kalu upgrade up 4mbps at least g ke 1 atau 2 mbps..
Back to top Go down
View user profile http://sktepus1018.blogspot.com
poyoronos



Posts : 11
Join date : 10/11/2010
Age : 32
Location : zuhrah

PostSubject: EMEL DARI KPG BUKIT BESI   12th January 2011, 12:20 am

GARIS PANDUAN PEMASANGAN TALIAN INTERNET DI SEKOLAH YANG
MENGGUNAKAN PERUNTUKAN KERAJAAN

1. Pemilihan, Pendaftaran dan Pemasangan

a) Pihak Sekolah bertanggungjawab untuk memilih dan melantik
Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) untuk tujuan Pengajaran dan
Pembelajaran (P&P) serta Pengurusan dan Pentadbiran (P&T) di
Sekolah.
b) Semua urusan berkaitan penyediaan perkhidmatan internet
termasuklah permohonan dan pendaftaran adalah di bawah
tanggungjawab pihak sekolah dan ISP yang telah dipilih.
c) Pemilihan ISP adalah berdasarkan kepada perkhidmatan dan pakej
terbaik kepada pengguna.
d) Jangka masa pendaftaran dan pemasangan adalah mengikut tarikh
yang difikirkan sesuai dan sekolah bertanggungjawab dalam
memastikan pemasangan dibuat dengan betul dan mengikut terma
yang telah dipersetujui antara Sekolah dan ISP.
e) Pemasangan Peralatan boleh dibuat samada di pejabat atau di
makmal komputer sekolah atau di mana - mana yang difikirkan sesuai
oleh sekolah untuk disambung dengan persekitaran Rangkaian
Dalaman Setempat (LAN) di sekolah.
f) Pemilihan lokasi pemasangan adalah mengikut kesesuaian pihak
sekolah dengan berasaskan kepada tujuan untuk Pengajaran dan
Pembelajaran serta Pentadbiran dan Pengurusan sekolah.


2. Status Perkhidmatan Sedia Ada Di Sekolah

a) Bagi Sekolah yang ingin mengekalkan pekhidmatan dengan Pembekal
Perkhidmatan Internet sedia ada iaitu GITN, urusan pembaharuan
adalah dibuat sendiri oleh pihak sekolah.
b) Bagi Sekolah yang telah memiliki atau melanggan perkhidmatan
internet selain dari pihak GITN, Sekolah boleh meneruskan
perkhidmatan tersebut atau boleh memilih untuk melanggan
perkhidmatan baru dengan syarat tidak melebihi peruntukan dan
kelajuan yang telah dihadkan.


3. Had Pemilihan Kelajuan Lebar Jalur (bandwidth)
a) Sekolah boleh melanggan kelajuan lebar jalur atau kemudahan internet
sehingga berkelajuan 8Mbps bergantung kepada infrastruktur lebar
jalur yang disediakan di kawasan masing-masing atau kelajuan
maksimum yang ditawarkan oleh pihak ISP berdasarkan kepada had
maksimum RM600.00 sebulan. Pihak Sekolah juga tidak boleh
menggunakan lebihan peruntukan untuk tujuan lain.
b) Bagi sekolah yang terletak di kawasan yang mempunyai kemudahan
Infrastruktur Fibre to the School (FTTS) atau yang apa-apa teknologi
seumpamanya seperti di zon Pulau Pinang, Lembah Kelang, Negeri
Sembilan, Melaka dan Johor, keupayaan lebar jalur yang dibenarkan
melanggan adalah 10Mbps dan tertakluk kepada had maksimum
RM600.00 sebulan.
c) Bagi Sekolah-sekolah yang terlibat dengan pelaksanaan teknologi
FTTS sedia ada dengan pihak GITN, maka peruntukan akan diberikan
berdasarkan kepada kos sebenar sedia ada.


4. Aspek Keselamatan

a) Sekolah bertanggungjawab menyediakan garis panduan kepada
pengguna di sekolah.
b) Aspek keselamatan adalah di bawah tanggungjawab sekolah meliputi
aspek berikut:
i. Keselamatan perkakasan;
ii. Keselamatan data dan maklumat;
iii. Tatacara penggunaan dan akses ke internet;
iv. Virus, pencerobohan dan ancaman keselamatan siber;
v. Etika dan tatacara penggunaan internet;
vi. Penyambungan ke rangkaian dalaman atau ke komputer lain;
vii. Keselamatan internet secara pakej hendaklah diberi
keutamaan.
viii. Kata kunci keselamatan adalah di bawah tanggungjawab pihak
sekolah; dan
ix. Mana-mana aspek yang menimbulkan keraguan, pihak sekolah
boleh melihat dan mendapatkan maklumat lebih terperinci
dalam garis panduan yang boleh dimuat turun melalui laman
http://www.moe.gov.my/upload/galeri_awam/guideline/
c) Pihak Sekolah hendaklah memastikan agar Sekolah tidak terikat
dengan apa-apa kontrak yang boleh memberi kesan negatif atau
implikasi perundangan sehingga menjejaskan nama baik kerajaan.

5. Peruntukan dan Lain-lain

a) Pembayaran hendaklah mengunakan peruntukan pecahan objek
pembayaran utiliti sekolah.
b) Peruntukan yang diagihkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri adalah
untuk tempoh maksimum satu (1) tahun sahaja bermula Januari 2011
sehingga tempoh yang akan dimaklumkan kelak oleh pihak
Kementerian Pelajaran Malaysia.
c) KPM melalui JPN akan menurunkan peruntukan tambahan ke semua
sekolah berstatus Pusat Tanggung Jawab (PTJ) bagi tujuan
perkhidmatan internet
d) Bagi sekolah yang bukan berstatus PTJ, pihak Jabatan Pelajaran
Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah akan membuat pembayaran
berdasarkan kepada bil internet berkenaan.
e) Peruntukan bagi perkhidmatan internet yang diagihkan adalah bagi
tujuan mendapatkan perkhidmatan sambungan ke internet sahaja
manakala kos-kos lain yang terlibat khususnya pembelian perkakasan
atau peralatan adalah tidak termasuk dalam pakej ini.


Last edited by poyoronos on 12th January 2011, 12:26 am; edited 1 time in total (Reason for editing : EDIT)
Back to top Go down
View user profile http://sktepus1018.blogspot.com
nurizlani



Posts : 37
Join date : 02/12/2009
Age : 32
Location : Sek. Keb. Paka

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   12th January 2011, 9:03 am

yg SK paka dah ditamatkan.... bru tau hri.....
Back to top Go down
View user profile
Brad Bu



Posts : 329
Join date : 14/06/2010
Age : 31
Location : Dungeon

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   12th January 2011, 9:38 am

ditamatkan?
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   12th January 2011, 10:32 am

rahim...
even tukar ape2 talian pn if sek2 area pedalaman mmg diakui ssh mendapat talian terbaik.. n utk sek bese ( PTJ) syrat2 len lak kan... not possible for 4mb..thanks the for the info anywy..
eio sk sura.. explain blk psl surat nie..kabo sek dok perlu kuar sesen pn.. asalkan ikut syarat2 dlm surat tue...
mane2 yg confuse/blur/ssh ati berkaitan talian skulnet or nak apply wit other isp provider leh try tanyer pndpt or pndngn dr rahim since die de skit pglmn in this.


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
poyoronos



Posts : 11
Join date : 10/11/2010
Age : 32
Location : zuhrah

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   12th January 2011, 12:34 pm

aiya..aku la plak..mana pandai bro...
Back to top Go down
View user profile http://sktepus1018.blogspot.com
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   12th January 2011, 9:36 pm

poyoronos wrote:
mcm sekolah aku dah testing guna network gear telco mmg xleh ni..sambung internet streamyx ke sekolah sama dgn schoolnet VSAT..jadi boleh ke kalu kita kekalkan schoolnet just cuma suh diorg upgrade IOS router ke bandwith tinggi..skrg ni aku speedtest cuma talian berkelajuan 256mbps..mgkin kalu upgrade up 4mbps at least g ke 1 atau 2 mbps..

Ade, new tech veasat...tp dok igt name.. msh dlm testing BTPN kate... Laughing


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011   Today at 10:10 pm

Back to top Go down
 
Talian schoolnet dibwh Perkhidmatan Internet Sek2 bwh KPM 2011
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Pengumuman-
Jump to: