HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 mcm mana nak wat portable baru

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
haizun



Posts : 3
Join date : 30/01/2010

PostSubject: mcm mana nak wat portable baru   11th July 2010, 1:41 pm

help...
sy dah copy semua fail dr eio lain ke pendrive sy....tp nak guna takleh pakai....tak detect lgsg...
tlg2...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th July 2010, 1:43 pm

copy camne tu? just direct copy gitu je ekk??


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
haizun



Posts : 3
Join date : 30/01/2010

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th July 2010, 1:44 pm

a'ah.....dia copy masukkan semua fail ke dalam tu
Back to top Go down
View user profile
haizun



Posts : 3
Join date : 30/01/2010

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th July 2010, 1:45 pm

sy xtau nak wat cam mana.....
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th July 2010, 1:57 pm

kalu copy gitu camne nak detect.
die perlu ade 'boot/system file' to make it as bootable..

byk software leh jdkn bootable n slalu sy pakai 'acronies true image' sbb mudah n cpt..
juz install acronies true image n nanti sy list down step2 how to use/make a clone pendrve..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th July 2010, 2:02 pm



Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
komplot



Posts : 13
Join date : 23/06/2010

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   12th July 2010, 10:01 am

Salam....sori mencelah.mmg xleh pka lg pendrive tu klu just copy g2 jer.mmg boot xdetect ah.1stly pendrive tu kne format lu.klu copy dr pendrive lain ye ade satu folder name grub4dos.dlm 2 ade ye bg usb_format n grubinst.lpah klik usb_format bru setelkn yg grubinst plok.
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   12th July 2010, 10:26 am

yup..tu cara jika nk copy..since ramai yg confuse nak buat thats y cara clone leh dgunakn n sgt mudah..
thanks mr komplot...


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
komplot



Posts : 13
Join date : 23/06/2010

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th August 2010, 3:36 pm

en. locoroco...
cmner nk gne acronis ni....
sdoh dh donlod nim..
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   11th August 2010, 4:31 pm

yup.. kene de
source = bootable pendve
target = pendve baru yg nak dijdkn bootable

open acronies > tool & utilities > clone disc

cuba try..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
komplot



Posts : 13
Join date : 23/06/2010

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   12th August 2010, 9:20 am

oo..
bereh2...ambe tera deh.
wne2 hal ambe kbor mula.
Back to top Go down
View user profile
komplot



Posts : 13
Join date : 23/06/2010

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   12th August 2010, 9:33 am

dop wape paham agi nk gne nih...
ce deme bg detail skit..
nk wk jd bootable wk gne...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   15th August 2010, 1:25 am

cara nie kalau dah ade bootable, n nak clonekan pd pendve lain utk dijadikan bootable lain..
so.. mskkan dulu kedua2 pendve td (1 yg dah de image n 1 yg kosong) n pastikan pndve baru yg nk dijadikan bootable tu di format dlu. pahtu baru bkk acronies..
so bile dah bkk n acronies dah detect kedua2 pndve td,

1st . pegi ke menu kat ats, find 'tools n utilities' > 'clone disk'
2nd. just follow jer arahan n next2 jer.. cuma pastikan source ( pendve yg de image ) n target ( pendve kosong)
then die akan loading sapa hbs.. n restart.
mudah jer, nie konsep die clone pndve asal ke pndve baru..
ok nanti update result sini k..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   16th August 2010, 4:27 pm

bravo locoroco Smile
skrinshot lu skali hehehe
xpn wat jerk image baru Very Happy


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   16th August 2010, 5:28 pm

yup.. ok2.. nanti lepas sahur k...


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   16th August 2010, 10:55 pm

disini sy nk kongsikan cara untuk buat image baru

1. buat bootable pndrive (at least 4gb) ikut step2 dlm web ni http://www.hirensbootcd.net/usb-booting.html

2. selesai shja wat step diatas amik ebook yg bebas dr virus(hehe) boot kan pendrive tersebut cm biase tekan F11

3. n then pilih pendrive anda dan pilih " Dos Program "

4. lepastu pilih no 2 " Backup tools "

5. pilih no 4 " Norton ghost "(xigt dos name mnde tp ade se je norton kt situ pilih je yg tu)

6. pahtu die akan tnye " run norton ? " tekan je yes

7. pastu wat mcm biase LOCAL > DISK > TO IMAGE

SELAMAT MENCUBA Very Happy


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   16th August 2010, 11:39 pm

ni skrin shot n step untuk clonekan image gune acronis

STEP 1
INSTALL ACRONIS LEPASTU CUCUK PENDRIVE YG DH ADE IMAGE DAN PENDRIVE KOSONG...BUKE ACRONIS N AKAN KUAR CM GMBR DIBWH

STEP 2


Uploaded with ImageShack.us

STEP 3


Uploaded with ImageShack.us

STEP 4


STEP 5


Uploaded with ImageShack.us

STEP 6


Uploaded with ImageShack.us

SELESAI SHJA TEKAN PROCEED TGU SEHINGGA PROCESS CLONE SIAP N THEN DIE AKAN BGTAU SRH REBOOT / RESTART...KLIK JE OK KNE RESTART BARU JD CLONE TU

SELAMAT MENCUBA Very Happy




missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: mcm mana nak wat portable baru   Today at 10:58 am

Back to top Go down
 
mcm mana nak wat portable baru
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Kaunter Pertanyaan-
Jump to: