HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 IP Address conflict!!!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: IP Address conflict!!!!   2nd February 2010, 3:40 pm

camner nak buat supaya wireless auto detect?
means tak perlu masukkan IP untk meng 'access' nya... sbb terkadang jadi IP conflict sbb ada 2 3 laptop masuk IP sama.
Back to top Go down
View user profile
jemi3886



Posts : 178
Join date : 21/12/2009
Location : huhu..

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 12:39 am

pakai Access Point(AP) ke wireless router? sambung direct dr internet(stimix) ke dr schoolnet?


................................................................................................................
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 12:50 am

I guess..could be direct from streamyx mr jemi.. is it using the same net key rite?..and if prompt IP conflict..just refresh it .. unless net key is not configured to directly auto detect...


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
D'dun_dec
Moderator


Posts : 50
Join date : 22/01/2010
Age : 31
Location : ur back


PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 1:11 am

Wi-Fi Protected Access (WPA and WPA2) a certification program created by the Wi-Fi Alliance
to indicate compliance with the security protocol created by the Wi-Fi
Alliance to secure wireless computer networks. This protocol was
created in response to several serious weaknesses researchers had found
in the previous system WEP (Wired Equivalent Privacy).

An Internet Protocol (IP) address is a numerical label that is assigned to devices participating in a computing network that uses the Internet Protocol for communication between its nodes.An IP address serves two principal functions: host or network interface identification and location addressing. Its role has been characterized as follows: "A name indicates what we seek. An address indicates where it is. A route indicates how to get there."


IP Address and Network Key/Wireless Password adalah 2 perkara yang berbeza. If network key salah, langsung xdapat connect terus ke network. If conflict IP, its mean "A name indicates what we seek. An address indicates where it is. A route indicates how to get there" berlawanan. So, xjumpa jalan la nk balik ke mana, address dah bertindih kerana ada 2 alamat yg sama. Solutions nye, boleh try:

1..disable your Wireless Local Area Connection, and renable it again,(In Network Connection @ Control Panel)
2.. make sure your wireless router/access point not hang, switch off, then on again,
3...reset your modem/router/ap and reconfigure it again



Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 9:19 am

ok,thanks mr dundec.. Wink


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 10:16 am

ip address ke netwk key ilusi ?? wireless kne mskn ip jugak ke stakat ni rai xpenoh lg wat gitu biase ntwork key je kan samaada wep or wpa...nk auto detect tu cm bile kte on je wireless die auto connect ke ilusi klo nk wat cmtu ikut step ni :
1. right klik kt icon wireless kt taskbar tu pstu g kat 'view available wireless network'
2. lepastu ade kt bhgn tepi 'related tasks' klik kt 'change advance seting'
3. pegi kt tab 'wireless network' cari name network wireless tu pilih nme tu dan klik properties dan kt tab 'association' masukan network key die pstu klik kat tab 'connection' tick pada box connect when this network in range

p/s: klo salah tlg perbetulkan


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 11:43 am

jemi3886 wrote:
pakai Access Point(AP) ke wireless router? sambung direct dr internet(stimix) ke dr schoolnet?
untuk pengetahuan tuan jemi kami pakai Access Point.
Back to top Go down
View user profile
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 11:51 am

D'dun_dec wrote:
Wi-Fi Protected Access (WPA and WPA2) a certification program created by the Wi-Fi Alliance
to indicate compliance with the security protocol created by the Wi-Fi
Alliance to secure wireless computer networks. This protocol was
created in response to several serious weaknesses researchers had found
in the previous system WEP (Wired Equivalent Privacy).

An Internet Protocol (IP) address is a numerical label that is assigned to devices participating in a computing network that uses the Internet Protocol for communication between its nodes.An IP address serves two principal functions: host or network interface identification and location addressing. Its role has been characterized as follows: "A name indicates what we seek. An address indicates where it is. A route indicates how to get there."


IP Address and Network Key/Wireless Password adalah 2 perkara yang berbeza. If network key salah, langsung xdapat connect terus ke network. If conflict IP, its mean "A name indicates what we seek. An address indicates where it is. A route indicates how to get there" berlawanan. So, xjumpa jalan la nk balik ke mana, address dah bertindih kerana ada 2 alamat yg sama. Solutions nye, boleh try:

1..disable your Wireless Local Area Connection, and renable it again,(In Network Connection @ Control Panel)
2.. make sure your wireless router/access point not hang, switch off, then on again,
3...reset your modem/router/ap and reconfigure it again
saya dah cuba beberapa kali langkah2 di atas tp still ada tanda seruan pada simbol wireless.. maknanya still ada pertindihan IP...
maaflah kalau byk tanya...
saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan...
Back to top Go down
View user profile
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 12:04 pm

missyRai wrote:
ip address ke netwk key ilusi ?? wireless kne mskn ip jugak ke stakat ni rai xpenoh lg wat gitu biase ntwork key je kan samaada wep or wpa...nk auto detect tu cm bile kte on je wireless die auto connect ke ilusi klo nk wat cmtu ikut step ni :
1. right klik kt icon wireless kt taskbar tu pstu g kat 'view available wireless network'
2. lepastu ade kt bhgn tepi 'related tasks' klik kt 'change advance seting'
3. pegi kt tab 'wireless network' cari name network wireless tu pilih nme tu dan klik properties dan kt tab 'association' masukan network key die pstu klik kat tab 'connection' tick pada box connect when this network in range

p/s: klo salah tlg perbetulkan
cara ni pun ilusi dah ikut rai tp still takleh connect trus... still kene masukkan IP tuk access internet. Ilusi pun pelik gak kat sini sbb sbelum ni kat mana2 tempat trus leh access internet kalau wireless detect kan. pelik tp benar.... tp itulah hakikatnya sejak Ilusi berkhidmat di sekolah ni. Cikgu ICT pun tanya Ilusi camner nak buat tanpa perlu masukkan IP kalau nak access internet. penim dah nie... Skun cikgu ICT tu dah kene tukar sekolah lain... kadang2 ilusi kene setting IP, bila cikgu-cikgi nak guna tenet... tu yg jadi conflict tu... hahahaha...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 12:24 pm

refer cikgu/juruteknik yg setup mule2 wireless tue..kene configure blk rasenyer nie..
supaya leh direct acces..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 12:43 pm

ilusi acu try tgk sini kot2 jd ke try n error hehe
 http://en.kioskea.net/faq/3738-ip-conflict-problem


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 1:24 pm

LocoRoco wrote:
refer cikgu/juruteknik yg setup mule2 wireless tue..kene configure blk rasenyer nie..
supaya leh direct acces..
Cikgu yang setup mule2 wireless ni dah pindah sekolah lain.. Tp sebelum ye pindah dia laa yang tanya kenapa kene masuk IP kalau nak access tenet.. mayb dia pun dop tau or dop igt ye setting ganer... baru nie dia ada mari ada gok tanya dia skek2 tp dia mmg kabo dop tau.
Back to top Go down
View user profile
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 1:41 pm

missyRai wrote:
ilusi acu try tgk sini kot2 jd ke try n error hehe
http://en.kioskea.net/faq/3738-ip-conflict-problem

thanks to rai... sbb banyak membantu..
solution yg rai bg ni laa yang ilusi duk buat tiap2 ari kat laptop mana2 cikgu yg nak guna tenet n mana2 laptop yang IP conflict. Stakat ni tak jupe lagi cara lain. Tp ni laa keje paling merumitkan bila mana kene setting kat laptop2 cikgu then kadang2 kat e-book budak2 bila cikgu dia nak suh budak2 ni pakai tenet dalam 1 masa. Kadang2 lam 10 ebook 3 je yg dapat tenet. Yg lain tu seme takleh... walhal IP dah berbeza2 ilusi buat. Tu yg pening tu... kene setting satu2... pastu ada yg error or tak detect. Kalau takyah masuk IP kan ke senang keje.... on jer wireless tu pastu trus leh guna.
Back to top Go down
View user profile
D'dun_dec
Moderator


Posts : 50
Join date : 22/01/2010
Age : 31
Location : ur back

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 5:24 pm

ilusi84 wrote:
LocoRoco wrote:
refer cikgu/juruteknik yg setup mule2 wireless tue..kene configure blk rasenyer nie..
supaya leh direct acces..
Cikgu yang setup mule2 wireless ni dah pindah sekolah lain.. Tp sebelum ye pindah dia laa yang tanya kenapa kene masuk IP kalau nak access tenet.. mayb dia pun dop tau or dop igt ye setting ganer... baru nie dia ada mari ada gok tanya dia skek2 tp dia mmg kabo dop tau.
Hurm...
Normally for Access Point, u need to configure the Start IP and End IP address. So, u should check and reconfigure the AP itself plus is it that AP connect to direct Streamyx line or Schoolnet? Furthermore, there are an option at AP that could manually assigned the IP or automatically decided from AP. Please post your AP model, n we could disscuss with it later..
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 6:03 pm

yup.. glade to hv details explanation bout what type of model AP used so that mr dundec can try to search the solution..what i know even the same devices type of every model,diff model hv diff manual/ setting to configure...


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
jemi3886



Posts : 178
Join date : 21/12/2009
Location : huhu..

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   3rd February 2010, 8:33 pm

glade lavender ke ames..muahaha..

ni aku nk share gok r sket memde2 hok dun_dec oyak tu...wak bolok gop..
1> mgkin korang kne tgk part ni dlu..
Pastikan profile kat sini, korang kne remove n clear dlu. So, akan kurang sket dr segi WPA/WEP/WPA2 conflict

2>aku bg rupe bentuk sket AP ni camne rupe, besenye 2 model ni yg femes..
Dlink DWL-2100APLinksys WAP54G
ade Dlink nye model ngn Linksys model...
Kebanyyakkan configuration page untuk model AP ni lebih kurang jer, die cume lain dr segi term perkataan tu sendri.
illusi84 kne tgk kat page bwh ni:

a) Wireless Security Encryption..ni utk nk setting ape jenis security key tu..kadang2 untuk sesetgh laptop yg lame, die xleh nk detect/compatible WPA nye key, kadang2 jugak laptop yg baru xleh nk detect/compatible dengan WEP keynye sistem.. WPA ngn WEP ni, byk lak nk aku kne terang, tp gni jela kot senang2 dlu. ade perbezaannye dr sebab wireless card tu sendiri, kalo de terperasan, knape perlu ade 802.11 a/b? 802.11 a/b/g? 802.11 b/g? need to study la kan...hhuhu..


b) DHCP server.. memde alah ni r yg dimaksudkan dun_dec start ngn end ip address tu..kat sini kte bleh set, nk start dr IP no berape? bleh customize pe nombor selagi tidak melebihi nombor 255..so korg leh isi pape ip tu, 255.255.255.0 smpi 255.255.255.255..tp xsemestinye dapat.. bleh try n error k. Yang the range of pool tu plak, tu maknye kita nk bg ip tu, utk brape user: 1-255?? so 256org boleh gune/connect kepada AP tersebut..dan kite leh setkan brp2 limitation die..


itu je stakat ni, korang leh try n error dlu la ye.. tp kalo aku xsilap, setiap model AP ni die dah embed ape no gateway die. Sekiranye sebelom ni sudah ade adjust yg tlh dibuat, kne reset balik AP tu ke factory setting, buke buku manual n set balik.. Cubelah, dan selamat beramal...


................................................................................................................
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."
Back to top Go down
View user profile
norhaniza



Posts : 237
Join date : 20/12/2009
Age : 29
Location : Terengganu kiter....

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   4th February 2010, 11:41 am

eh2..same mcm kat sekolah za lah...hehehe
Back to top Go down
View user profile
jemi3886



Posts : 178
Join date : 21/12/2009
Location : huhu..

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   5th February 2010, 4:37 pm

gane illusi?? wi feedback deh..


................................................................................................................
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   6th February 2010, 4:58 pm

za pn leh try test gak..nanti bg feedback sini k..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
ilusi84



Posts : 108
Join date : 18/12/2009
Location : SK PADANG PULUT

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   10th February 2010, 1:39 pm

jemi kene mari skoloh org gok ar gini... sbb org try nak wak cam kat ats tp dop jupe punca... takut saloh set jer tekgi kan lain lok jadi... takboh r wak mandai (sbb mmg dop pandai)... heheehe.... susah gok main teori je ni skali skala ajor praktikal tek... boleh dop en jemi yang comey lagi kiut (ayt mujuk)....
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   10th February 2010, 2:24 pm

hurmm... not possible lor. takes time n very costly coz mr jemie now working as technical support at intel in kl.. so we can try to bring him here if we need to do so..but need to pay him some money 1st.. how jemie?? hehee...


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
Sponsored content




PostSubject: Re: IP Address conflict!!!!   Today at 10:58 am

Back to top Go down
 
IP Address conflict!!!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Troubleshooting-
Jump to: