HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
khaxieda



Posts : 25
Join date : 07/01/2010
Age : 35
Location : sk ketengah jaya 2

PostSubject: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   1st February 2010, 9:06 am

dua utir pc doh jadi gtu??? bakper dier kelip2?? dok leh nok masuk windows ker mende ker... ker sebab dier nok bertukar menjadi ultraman??
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   1st February 2010, 9:30 am

oo..try check kabel blk..mmg seme ok ke? hardware prblm nie kot...nanti cik jemiey bls terangkan lbh details..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
khaxieda



Posts : 25
Join date : 07/01/2010
Age : 35
Location : sk ketengah jaya 2

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   1st February 2010, 10:18 am

doh hardware mende gok rase2 rasenyer
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   1st February 2010, 11:36 am

try check RAM...


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
khaxieda



Posts : 25
Join date : 07/01/2010
Age : 35
Location : sk ketengah jaya 2

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   2nd February 2010, 8:37 am

ambe check doh RAM ok molek masuk kat pc lain.
Back to top Go down
View user profile
AEIOU



Posts : 108
Join date : 02/12/2009
Location : gps pun x jupe

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   2nd February 2010, 9:42 am

mungkin power supply x stabil @ kabel panel ada masalah,longar ke,nk cabut ke @ mungkin motherboard gler.....
DOH PC TU BLEH MASUK WINDOW X?
Back to top Go down
View user profile
khaxieda



Posts : 25
Join date : 07/01/2010
Age : 35
Location : sk ketengah jaya 2

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   2nd February 2010, 11:26 am

dop langsung...yang pelik nyer yer macam msalah berjangkit. mula2 sutir jadi..pah tu sutir agi jadi. ker sebab api(letrik) sini x stabil... kejap yer mapuh kejap yer ok api (plug) kat makmal ni...
Back to top Go down
View user profile
AEIOU



Posts : 108
Join date : 02/12/2009
Location : gps pun x jupe

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   2nd February 2010, 3:48 pm

klu semua pc jd gtu mugkin r letrik ctu..try r tukar power suply dl tgk...cabut p.supply pc lain test dl tgk...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   2nd February 2010, 6:48 pm

yup..try2 check dulu.. myb pc power not enough..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
jemi3886



Posts : 178
Join date : 21/12/2009
Location : huhu..

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   3rd February 2010, 12:34 am

khaxieda wrote:
dua utir pc doh jadi gtu??? bakper dier kelip2?? dok leh nok masuk windows ker mende ker... ker sebab dier nok bertukar menjadi ultraman??

lampu kelip2? bleh tlg bg details x? ada display x? kuar boot screen ke, de kuar x bios/cmos/post? pc brand ape..oem ke clone?


................................................................................................................
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."
Back to top Go down
View user profile
khaxieda



Posts : 25
Join date : 07/01/2010
Age : 35
Location : sk ketengah jaya 2

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   3rd February 2010, 8:08 am

dok keluor nape2. x leh nok masuk teruh...rasanya bukan clone....pc dell optiplex gx520
Back to top Go down
View user profile
gee_penyu



Posts : 37
Join date : 11/01/2010
Location : Dekat Perumahan TNB

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   3rd February 2010, 11:33 am

salam k.ida...
gee dulu penah jd gop lampu kelip2 tue...
ingt punah nape lah...
tukar power suply lain terus ok...
kdg bnda tue yg problem...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   3rd February 2010, 12:00 pm

yup..tp byk faktor/cause jgk.. kdg2 die berkait..thats y we troubleshoot dulu before we find da solution.. Very Happy


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
D'dun_dec
Moderator


Posts : 50
Join date : 22/01/2010
Age : 31
Location : ur back


PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   3rd February 2010, 5:32 pm

Orait guys, what u r experiencing is that was Dell called it " Dell Diagnostigs SYSTEM LIGHTS Troubleshoot". Due high innovative technology invented by Dell, the lights are shown the error on their PC system. please review it here...Dell Diagnostics - SYSTEM LIGHTS



Back to top Go down
View user profile
jemi3886



Posts : 178
Join date : 21/12/2009
Location : huhu..

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   3rd February 2010, 7:49 pm

D'dun_dec wrote:
Orait guys, what u r experiencing is that was Dell called it " Dell Diagnostigs SYSTEM LIGHTS Troubleshoot". Due high innovative technology invented by Dell, the lights are shown the error on their PC system. please review it here...Dell Diagnostics - SYSTEM LIGHTS

Pehh. besenye aku cek dlu de waranti xlg pc tu, sbbnye dell de provide onsite service. ble de waranti lg, kol org dell, ckp pe lampu yg nyala, pe memde yg kelip nk jd otromen ke memde ke, nnt dorg datang r bwk pe yg patut..haha


................................................................................................................
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."
Back to top Go down
View user profile
khaxieda



Posts : 25
Join date : 07/01/2010
Age : 35
Location : sk ketengah jaya 2

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   4th February 2010, 9:44 am

memang ganah royak kot orang putih. tapi berat doh la...ambe dok jupe masalah ambe lam tu.sebab ni bllinking orange..bukan blinking green......abih doh warranty yer...
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   4th February 2010, 9:03 pm

1) Unplug the power cord and anything plugged into a usb port.
2) Take out the watch battery (baterry cmos) from the motherboard and keep it out for about 15 seconds.
3) Place the battery back into the motherboard and only plug in the power cord..

also pls do check if the usb pin bent inside the port..fix it..
just try n update da result here.. this is not a last resort.. so, the results may contribute the other way/solution..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
Sponsored content




PostSubject: Re: kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....   Today at 5:38 pm

Back to top Go down
 
kenapa lampu on/of kat pc t berkelip2....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Troubleshooting-
Jump to: