HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 sekolah & ebook.....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
princessFantaghiro



Posts : 44
Join date : 13/12/2009
Age : 31

PostSubject: sekolah & ebook.....   27th January 2010, 5:03 pm

salam...br ni pengarah jpn selangor mr nok tengok penggunaan ebook ms pnp sek ni....kebetulan ms tu xramai bdk yg bw ebook....so timbul la beberape soklan...ni la soklan2 yg ditimbulkan kpd sy dr pk sek sy ni...
1. ebook ni sebenarnya under sape? pk1 or pk hem?adakah sama ngan spbt(buku teks)under pk HEM?(sbb skg ni gb xde)
2. peraturan penggunaan ebook...(murid wajib bw ebook setiap ari or mcm mn?)
3. klu ebook hilang dirumah tp dlm waktu persekolahan tanggungjawab sapa?sek or ibubapa?(cth: dia mr sek n xbw ebook lps tu ebook wak dia tggl dumoh tu hilang)
4. klu ebook hilang dlm kawasan sek tp bukan waktu sek mcm mn plak?sape yg harus btanggungjawab?(cth: kul 4 ptg bdk dtg sek n bw ebook lps tu ebook tu hilang)
5. waktu penggunaan ebook ms persekolahan...(yg ni sy sendiri pun xberapa paham)

lg satu dia kata pihak sek atau ngan lbh tepat lg dia(slh sorg pk) xterima apa2 maklumat secara btulis pun mengenai perkara2 yg bkaitan dgn ebook ni...so dia xleh nok wak pandai2 sbb dia bw kerajaan pusat sedangkn ebook ni bwh kerajaan negeri....so sapa nak jwb?

ps: sory la klu ayat x ok...


Last edited by princessFantaghiro on 28th January 2010, 8:24 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
D'dun_dec
Moderator


Posts : 50
Join date : 22/01/2010
Age : 31
Location : ur back


PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   27th January 2010, 8:19 pm

wonder how eio not know their working scope..by the way, im put some info for all.. please have a visit and have a nice day.. tq..

Quote :
WHAT IS EIO



Back to top Go down
View user profile
princessFantaghiro



Posts : 44
Join date : 13/12/2009
Age : 31

PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   28th January 2010, 10:25 am

sy rasa tuk soklan no 1 tu sy dah jumpe jawapannye...thank ye...
Back to top Go down
View user profile
gov



Posts : 115
Join date : 13/12/2009

PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   28th January 2010, 12:50 pm

salam...ada sape2 tau web apa yg blh download game brbntk minda
...saje je nak msk lam ebook diorg..xdela main game bkn2
...klu sape2 tau tlg reply
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   28th January 2010, 9:21 pm

salam...br ni pengarah jpn selangor mr nok tengok penggunaan ebook ms pnp sek ni....kebetulan ms tu xramai bdk yg bw ebook....so timbul la beberape soklan...ni la soklan2 yg ditimbulkan kpd sy dr pk sek sy ni...

- lepas ke sk seri paka, dorg pn ke sek under setiu utk lawatn di sane..

1. ebook ni sebenarnya under sape? pk1 or pk hem?adakah sama ngan spbt(buku teks)under pk HEM?(sbb skg ni gb xde)

- kalau ikut soklan tue mmg sy sendiri tak tau n konfius gaks..mayb de eio leh konpem psl ni.. just nak bg pndpt.. ebook nie, tiada pn sape yg bertggjwb utk manage/handle/bwh bdg kuasa/ di sek kecuali EIO tu sendiri..thats y eio di htr.. n bertggjwb utk handle/pantau (keep track)/dibwh bdg tugas di samping job scope yg diberi.. sbb..
ape2 hal melibatkan ebook, ape jua urusan berkaitan ebook.. EIO bertggjwb..bkn guru PK,HEM maupn GB..
ebook bkn dibwh urusan spbt..bkn pinjman @ perlu pulangkn blk.. bkn hak milik sek n bkn didaftar bwh harta modal sek..(sila refer/explore berkenaan hakmlk ebook/harta modal dlm forum coz penh dibincangkan b4)


2. peraturan penggunaan ebook...(murid wajib bw ebook setiap ari or mcm mn?)
- utk seluruh sek dlm trg, pihak jpnt menyarankn agar ebook di gunakn sbg PNP di sek slaras dgn cdangan/rancangn ebook diperkenalkn oleh state gov..
buat ms nie msh dibwh pengurusan sek n menurut jpnt, akan ade surat/pekeliling berkenaan penyelarasan menyeluruh penggunaan ebook sek2 trg..
jpnt juga akan memperkenalkn program 'SCORE A ++' merangkumi latih tubi,latihan dan lain2..

3. klu ebook hilang dirumah tp dlm waktu persekolahan tanggungjawab sapa?sek or ibubapa?(cth: dia mr sek n xbw ebook lps tu ebook wak dia tggl dumoh tu hilang)

- klu btl2 surf dlm this forum, pnh dah discuss lbh details psl nie..
btw.. bile baca ayat yg pertama cam kelakr pn ader.. Laughing
ebook nie hak milik murid (bersyrt)..so ape2 kes spt kene curik/hilang/kene khianat/rosak seme ditanggung murid/pemilik..
~ kalau hilang di sek n DALAM waktu persekolahan - bwh tggjwb sek (sek perlu tindkn susuln spt spot check/jmpe bomoh or lain2..)
~ kalau hilang di sek n LUAR waktu persekolahan - tggwb sndiri (maklum phk sek)
~ hilang di rumah/umh kwn/kedai mkn/kene ragut tepi jln - tggjwb sndiri (report polis)


4. klu ebook hilang dlm kawasan sek tp bukan waktu sek mcm mn plak?sape yg harus btanggungjawab?(cth: kul 4 ptg bdk dtg sek n bw ebook lps tu ebook tu hilang)

- stated above

5. waktu penggunaan ebook ms persekolahan...(yg ni sy sendiri pun xberapa paham)

- bwh pengurusan sek sehingga dimaklum kemudian oleh jpnt, surat akan dikuarkn n dpjgkan ke sek/ppd..

lg satu dia kata pihak sek atau ngan lbh tepat lg dia(slh sorg pk) xterima apa2 maklumat secara btulis pun mengenai perkara2 yg bkaitan dgn ebook ni...so dia xleh nok wak pandai2 sbb dia bw kerajaan pusat sedangkn ebook ni bwh kerajaan negeri....so sapa nak jwb?

- stated above..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   30th January 2010, 5:56 pm



Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
princessFantaghiro



Posts : 44
Join date : 13/12/2009
Age : 31

PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   31st January 2010, 11:16 am

LocoRoco wrote:
salam...br ni pengarah jpn selangor mr nok tengok penggunaan ebook ms pnp sek ni....kebetulan ms tu xramai bdk yg bw ebook....so timbul la beberape soklan...ni la soklan2 yg ditimbulkan kpd sy dr pk sek sy ni...

- lepas ke sk seri paka, dorg pn ke sek under setiu utk lawatn di sane..

1. ebook ni sebenarnya under sape? pk1 or pk hem?adakah sama ngan spbt(buku teks)under pk HEM?(sbb skg ni gb xde)

- kalau ikut soklan tue mmg sy sendiri tak tau n konfius gaks..mayb de eio leh konpem psl ni.. just nak bg pndpt.. ebook nie, tiada pn sape yg bertggjwb utk manage/handle/bwh bdg kuasa/ di sek kecuali EIO tu sendiri..thats y eio di htr.. n bertggjwb utk handle/pantau (keep track)/dibwh bdg tugas di samping job scope yg diberi.. sbb..
ape2 hal melibatkan ebook, ape jua urusan berkaitan ebook.. EIO bertggjwb..bkn guru PK,HEM maupn GB..
ebook bkn dibwh urusan spbt..bkn pinjman @ perlu pulangkn blk.. bkn hak milik sek n bkn didaftar bwh harta modal sek..(sila refer/explore berkenaan hakmlk ebook/harta modal dlm forum coz penh dibincangkan b4)


2. peraturan penggunaan ebook...(murid wajib bw ebook setiap ari or mcm mn?)
- utk seluruh sek dlm trg, pihak jpnt menyarankn agar ebook di gunakn sbg PNP di sek slaras dgn cdangan/rancangn ebook diperkenalkn oleh state gov..
buat ms nie msh dibwh pengurusan sek n menurut jpnt, akan ade surat/pekeliling berkenaan penyelarasan menyeluruh penggunaan ebook sek2 trg..
jpnt juga akan memperkenalkn program 'SCORE A ++' merangkumi latih tubi,latihan dan lain2..

3. klu ebook hilang dirumah tp dlm waktu persekolahan tanggungjawab sapa?sek or ibubapa?(cth: dia mr sek n xbw ebook lps tu ebook wak dia tggl dumoh tu hilang)

- klu btl2 surf dlm this forum, pnh dah discuss lbh details psl nie..
btw.. bile baca ayat yg pertama cam kelakr pn ader.. Laughing
ebook nie hak milik murid (bersyrt)..so ape2 kes spt kene curik/hilang/kene khianat/rosak seme ditanggung murid/pemilik..
~ kalau hilang di sek n DALAM waktu persekolahan - bwh tggjwb sek (sek perlu tindkn susuln spt spot check/jmpe bomoh or lain2..)
~ kalau hilang di sek n LUAR waktu persekolahan - tggwb sndiri (maklum phk sek)
~ hilang di rumah/umh kwn/kedai mkn/kene ragut tepi jln - tggjwb sndiri (report polis)


4. klu ebook hilang dlm kawasan sek tp bukan waktu sek mcm mn plak?sape yg harus btanggungjawab?(cth: kul 4 ptg bdk dtg sek n bw ebook lps tu ebook tu hilang)

- stated above

5. waktu penggunaan ebook ms persekolahan...(yg ni sy sendiri pun xberapa paham)

- bwh pengurusan sek sehingga dimaklum kemudian oleh jpnt, surat akan dikuarkn n dpjgkan ke sek/ppd..

lg satu dia kata pihak sek atau ngan lbh tepat lg dia(slh sorg pk) xterima apa2 maklumat secara btulis pun mengenai perkara2 yg bkaitan dgn ebook ni...so dia xleh nok wak pandai2 sbb dia bw kerajaan pusat sedangkn ebook ni bwh kerajaan negeri....so sapa nak jwb?

- stated above..

sory klu u all salah faham...maksud soklan no 1 tu under sapa untuk keluarkn arahan kpd murid mcm kena bw setiap ari or gane tu je...yg ln psl ebook mmg sy sedia maklum adalah tugas dan tanggungjawab eio...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: sekolah & ebook.....   Today at 10:56 am

Back to top Go down
 
sekolah & ebook.....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Kaunter Pertanyaan-
Jump to: