HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 problem with USB Device

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: problem with USB Device   29th November 2009, 3:18 pm

penah x cucuk USB / pendrive tp xdetect kt lappy or pc..
sy ade cara2 utk selesaikan masalah tu..

step 1: klo anda mngunakan kabel usb conthnya utk cucuk mp3/mp4, hnset, camera or xternal hdisk cuba anda check dulu speed USB tu dan make sure speed die same cnth gune kabel USB 2.0 with USB 2.0 devices. Kalo step ni xjd jugak proceed to step 2

step 2: bukak device manager dan tgk pada serial bus controllers. Jika ada tanda soal berwarna kuning pada USB mass storage device, double klik n then chek status device. Jika status mnunjukkan "This device cannot start. (Code 10)" ikuti lgkah ke 3

step 3: -klik pada start
-right klik pada my computer, klik pada properties
-klik pada tab hardware manager
-klik pada butang device manager
-Expandkan Universal Serial Bus controllers section
-right klik semua device yg dibwh Universal Serial Bus controllers node,n then klik uninstall to remove them one at a time
-restart pc or lappy anda n allow ur pc utk reinstall da USB controllers
-cucuk kembali pendrive n then test to make sure dat issue is resolved

selamat mencuba
flower flower
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:23 am

missyRai wrote:
penah x cucuk USB / pendrive tp xdetect kt lappy or pc..
sy ade cara2 utk selesaikan masalah tu..

step 1: klo anda mngunakan kabel usb conthnya utk cucuk mp3/mp4, hnset, camera or xternal hdisk cuba anda check dulu speed USB tu dan make sure speed die same cnth gune kabel USB 2.0 with USB 2.0 devices. Kalo step ni xjd jugak proceed to step 2

step 2: bukak device manager dan tgk pada serial bus controllers. Jika ada tanda soal berwarna kuning pada USB mass storage device, double klik n then chek status device. Jika status mnunjukkan "This device cannot start. (Code 10)" ikuti lgkah ke 3

step 3: -klik pada start
-right klik pada my computer, klik pada properties
-klik pada tab hardware manager
-klik pada butang device manager
-Expandkan Universal Serial Bus controllers section
-right klik semua device yg dibwh Universal Serial Bus controllers node,n then klik uninstall to remove them one at a time
-restart pc or lappy anda n allow ur pc utk reinstall da USB controllers
-cucuk kembali pendrive n then test to make sure dat issue is resolved

selamat mencuba
flower flower

perghhh..hebat mung lening rai..bgus2..bleh blajor nie...
Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:40 am

hebat2 tgk la awek sape haahaha sek2 cs uitm dungun kan hebat2 blakeeeee hahahahaha

cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:45 am

missyRai wrote:
hebat2 tgk la awek sape haahaha sek2 cs uitm dungun kan hebat2 blakeeeee hahahahaha

cheers cheers

mmg dos..aku nk smbung DEGREE plok ase nie...
Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:48 am

mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:49 am

missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..
Back to top Go down
View user profile
idahasb
Moderator


Posts : 145
Join date : 24/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:51 am

a'a smbung le blaja ms muda nie!he3..ke itm s.a le smua,buat degree sn Smile x kn duk dungun je..hahaha cheers
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:52 am

idahasb wrote:
a'a smbung le blaja ms muda nie!he3..ke itm s.a le smua,buat degree sn Smile x kn duk dungun je..hahaha cheers


klu sy g s.alam xle ah nk jupe ida lagi..hehehe
Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:54 am

mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..

olos dungun jugok cs230 mnde eh multimedia ke


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 11:59 am

missyRai wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..

olos dungun jugok cs230 mnde eh multimedia ke

cs pure ah..masuk sem 3 trus ah..2tahun jer klu dok xtend ah..duk kat rumoh plok..save bajet..mikir aku nie..
Back to top Go down
View user profile
idahasb
Moderator


Posts : 145
Join date : 24/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:04 pm

mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..

olos dungun jugok cs230 mnde eh multimedia ke

cs pure ah..masuk sem 3 trus ah..2tahun jer klu dok xtend ah..duk kat rumoh plok..save bajet..mikir aku nie..

ntah rai cs230=science comp,alahai,ape2 pun nnti nk ape2 buku bgtau le,ida dulu blaja cs220-IT kat s.alm..he3,lain le dip ngan degree..sure graduate on time klau x main2 Smile
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:08 pm

idahasb wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..

olos dungun jugok cs230 mnde eh multimedia ke

cs pure ah..masuk sem 3 trus ah..2tahun jer klu dok xtend ah..duk kat rumoh plok..save bajet..mikir aku nie..

ntah rai cs230=science comp,alahai,ape2 pun nnti nk ape2 buku bgtau le,ida dulu blaja cs220-IT kat s.alm..he3,lain le dip ngan degree..sure graduate on time klau x main2 Smile

owh..xtau lak ida de degree CS..tapi tol ah kn bdk dip msuk part3 trus t???
Back to top Go down
View user profile
idahasb
Moderator


Posts : 145
Join date : 24/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:13 pm

mr_coke wrote:
idahasb wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..

olos dungun jugok cs230 mnde eh multimedia ke

cs pure ah..masuk sem 3 trus ah..2tahun jer klu dok xtend ah..duk kat rumoh plok..save bajet..mikir aku nie..

ntah rai cs230=science comp,alahai,ape2 pun nnti nk ape2 buku bgtau le,ida dulu blaja cs220-IT kat s.alm..he3,lain le dip ngan degree..sure graduate on time klau x main2 Smile

owh..xtau lak ida de degree CS..tapi tol ah kn bdk dip msuk part3 trus t???

iye,part 3 trus, sbb kita bleh buat pengecualian kredit yg dip dulu Smile yg sronok awknye course x de praktikal klau x silap..:)yg pening ms final projek je sbb ade viva..hehehe..yg tu nk killed stud pun..Very Happy
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:16 pm

idahasb wrote:
mr_coke wrote:
idahasb wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mr_coke wrote:
missyRai wrote:
mu nk amik kos mnde dh isi dh ke borang..aku mls nk sambg hk dip 3 thn jd 4 thn ni kan degree hehe

dpt doh cs230 kt dungun plok.. 2hb1 nie daftar..

olos dungun jugok cs230 mnde eh multimedia ke

cs pure ah..masuk sem 3 trus ah..2tahun jer klu dok xtend ah..duk kat rumoh plok..save bajet..mikir aku nie..

ntah rai cs230=science comp,alahai,ape2 pun nnti nk ape2 buku bgtau le,ida dulu blaja cs220-IT kat s.alm..he3,lain le dip ngan degree..sure graduate on time klau x main2 Smile

owh..xtau lak ida de degree CS..tapi tol ah kn bdk dip msuk part3 trus t???

iye,part 3 trus, sbb kita bleh buat pengecualian kredit yg dip dulu Smile yg sronok awknye course x de praktikal klau x silap..:)yg pening ms final projek je sbb ade viva..hehehe..yg tu nk killed stud pun..Very Happy

viva stand 4 wut???
Back to top Go down
View user profile
idahasb
Moderator


Posts : 145
Join date : 24/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:23 pm

sblm viva ade pameran utk tunjuk ape projek kita,ms tu kita dh kn nilai dan kn hentam oleh penilai,ade soal jwb, 2nd day baru viva,ms tu presentation,ms presentation tu ade'h lbih dr 2 org lect yg akn tanye soalan,lg le kn hentam,kita duk dpn sorg2 kat dlm dwn yg akn ade puluhan manusia..tp..kat dungun x tau le Smile
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:28 pm

idahasb wrote:
sblm viva ade pameran utk tunjuk ape projek kita,ms tu kita dh kn nilai dan kn hentam oleh penilai,ade soal jwb, 2nd day baru viva,ms tu presentation,ms presentation tu ade'h lbih dr 2 org lect yg akn tanye soalan,lg le kn hentam,kita duk dpn sorg2 kat dlm dwn yg akn ade puluhan manusia..tp..kat dungun x tau le Smile

owh..final years project ah tu kn..so ida x apply mne2 kje k??xkn nk kje EIO ni j kot..x apply cikgu k...ok pe jd cikgu mcm ayah..hehe
Back to top Go down
View user profile
idahasb
Moderator


Posts : 145
Join date : 24/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:32 pm

mr_coke wrote:
idahasb wrote:
sblm viva ade pameran utk tunjuk ape projek kita,ms tu kita dh kn nilai dan kn hentam oleh penilai,ade soal jwb, 2nd day baru viva,ms tu presentation,ms presentation tu ade'h lbih dr 2 org lect yg akn tanye soalan,lg le kn hentam,kita duk dpn sorg2 kat dlm dwn yg akn ade puluhan manusia..tp..kat dungun x tau le Smile

owh..final years project ah tu kn..so ida x apply mne2 kje k??xkn nk kje EIO ni j kot..x apply cikgu k...ok pe jd cikgu mcm ayah..hehe

hahaha...dh slh tmpt nie nk jwb soalan,he3.. msuk le chatbox or kasi ym utk di add,ni nnti jd slh guna forum lak Smile
Back to top Go down
View user profile
mr_coke



Posts : 241
Join date : 07/12/2009
Location : tanah rata sekebun bunga..

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 12:39 pm

idahasb wrote:
mr_coke wrote:
idahasb wrote:
sblm viva ade pameran utk tunjuk ape projek kita,ms tu kita dh kn nilai dan kn hentam oleh penilai,ade soal jwb, 2nd day baru viva,ms tu presentation,ms presentation tu ade'h lbih dr 2 org lect yg akn tanye soalan,lg le kn hentam,kita duk dpn sorg2 kat dlm dwn yg akn ade puluhan manusia..tp..kat dungun x tau le Smile

owh..final years project ah tu kn..so ida x apply mne2 kje k??xkn nk kje EIO ni j kot..x apply cikgu k...ok pe jd cikgu mcm ayah..hehe

hahaha...dh slh tmpt nie nk jwb soalan,he3.. msuk le chatbox or kasi ym utk di add,ni nnti jd slh guna forum lak Smile

owh..ok2 MOD..
Back to top Go down
View user profile
LocoRoco
Moderator


Posts : 1521
Join date : 24/11/2009
Location : Planet Nameck

PostSubject: Re: problem with USB Device   7th December 2009, 6:15 pm

proton viva aku tau las.. hehe.. haa kn dah kene sound ngan MODerator haha..

nak apply cikgu? frankly speak, 30% gurl n 70% laki..percent koata tuk dpt jd cikgu kpli skg.. kalau laki yg apply sebelh kaki dah dpt..tuk thn nie kpli tak open dah coz die amik calon simpnan yg intake awal thn..so utk update info, bkk website moe.. cikgu kpli tak kire laki ke gurl ke kawin ke tak ke... lepas kpli 90% posting sabah srawk...hayyaaa..


Back to top Go down
View user profile http://ppddunter.the-talk.net
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   8th December 2009, 9:19 am

apo neh proton viva plok ai ai berat nanang
sila ke topik asal plz jeng jugok admin pn hahahaha


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
MILOL a:e √
Moderator


Posts : 96
Join date : 25/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   14th December 2009, 11:30 am

berat 66..
aduyaii..
Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   14th December 2009, 11:31 am

bolok hancur blake2 hahaha


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
MILOL a:e √
Moderator


Posts : 96
Join date : 25/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   15th December 2009, 9:21 am

missyRai wrote:
penah x cucuk USB / pendrive tp xdetect kt lappy or pc..
sy ade cara2 utk selesaikan masalah tu..

step 1: klo anda mngunakan kabel usb conthnya utk cucuk mp3/mp4, hnset, camera or xternal hdisk cuba anda check dulu speed USB tu dan make sure speed die same cnth gune kabel USB 2.0 with USB 2.0 devices. Kalo step ni xjd jugak proceed to step 2

step 2: bukak device manager dan tgk pada serial bus controllers. Jika ada tanda soal berwarna kuning pada USB mass storage device, double klik n then chek status device. Jika status mnunjukkan "This device cannot start. (Code 10)" ikuti lgkah ke 3

step 3: -klik pada start
-right klik pada my computer, klik pada properties
-klik pada tab hardware manager
-klik pada butang device manager
-Expandkan Universal Serial Bus controllers section
-right klik semua device yg dibwh Universal Serial Bus controllers node,n then klik uninstall to remove them one at a time
-restart pc or lappy anda n allow ur pc utk reinstall da USB controllers
-cucuk kembali pendrive n then test to make sure dat issue is resolved

selamat mencuba
flower flower

balik pada topik asal..
dh cube k trick nie???
Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   15th December 2009, 10:30 am

penoh doh la klo dok penoh xlok post sini hehehe


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
MILOL a:e √
Moderator


Posts : 96
Join date : 25/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   15th December 2009, 10:53 am

bkpe wk td xjd a???
konpius tol..
dh uninstall n restart pc,
tp result still same..
"A problem occurred during harware installation...bla bla"
Back to top Go down
View user profile
missyRai
Moderator


Posts : 668
Join date : 24/11/2009
Age : 30
Location : racoon city

PostSubject: Re: problem with USB Device   15th December 2009, 11:01 am

emm gane jd gitu ke pndrive rosok


missyrai@missyrai-laptop:~$ changeos2linux --forever && neverregret
A computer is like air conditioning; It become USELESS when you open WINDOWS



Back to top Go down
View user profile
MILOL a:e √
Moderator


Posts : 96
Join date : 25/11/2009

PostSubject: Re: problem with USB Device   20th December 2009, 1:12 pm

xmungkin rosak..
hahahaha
dh leh buat care nye tukar kabel external tu.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: problem with USB Device   Today at 5:37 pm

Back to top Go down
 
problem with USB Device
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Troubleshooting-
Jump to: